ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΩ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

(!) ΙΟΣ AIDS/HIV
Η γνώση είναι δημιουργός της ευτυχίας ( Πλάτωνας)                    

Ξέρεις να προστατευθείς;;; Ενημερώσου τώρα!!! (κάνε κλικ εδώ..)Εργασίες Περιβαντολλογικής Ομάδας το Β΄ Τετράμηνο 2016-17 (Νέα ανάρτηση)

 

    

 

 

Συνεργαζόμαστε ΟΛΟΙ!!!

   Το κανάλι μας στο YouTube

 Ακολουθήστε μας στο Facebook

 

 

 

(!) ΙΟΣ AIDS/HIV

Αυτό το νόσημα είναι σχετικά πρόσφατο ( η πρώτη επίσημη διάγνωση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80), αλλά μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι αντιμετωπίσιμα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ για την αρρώστια

Ο ιός HIV (αρχικά της ονομασίας Hyman Immunodeficiency Virus που σημαίνει «Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοποιητικής Ανεπαρκείας» προκαλεί μια αρρώστια που όλοι ξέρουμε ως AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome που σημαίνει Συνδρομές Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπαρκείας). Συνήθως το σώμα μας διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα καταπολέμησης των ασθενειών. Πρόκειται δια το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο προσβάλλει ο ιός HIV. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία καθυστερούν τη δράση του ίου, αλλά δεν μπορούν να τον θεραπεύσουν και έτσι ο ιός ασθενεί σιγά-σιγά το σώμα σου και τελικά παθαίνεις AIDS.

Το AIDS είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο από ασθένειες όπως απώλεια βάρους, πυρετός, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, αδυναμία που τελικά οδηγούν στο θάνατο. Όπως και με τον ίο HIV υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του AIDS, αλλά δεν μπορούν να το θεραπεύσουν.

Είναι πιθανό να έχεις τον ίο και δέκα χρονιά χωρίς όμως να το καταλάβεις, και χωρίς να πάθεις AIDS. Όμως, σχεδόν όλοι όσοι προσβληθούν από τον ίο, είναι καταδικασμένοι τελικά να πάθουν AIDS. Ο μονός τρόπος για να μάθεις αν τελικά έχεις AIDS είναι να κανείς εξετάσεις αίματος. Αν οι εξετάσεις δείξουν ότι ο ιός υπάρχει στο αίμα σου, τότε θεωρείσαι φορέας του AIDS ακόμα και αν φαίνεσαι απολύτως υγιείς.

Ο ιός HIV μπορεί να ζήσει μονό μέσα στο αίμα, τα κολπικά υγρά, το σπέρμα και το μητρικό γάλα. Δεν μπορεί να ζήσει έξω από το σώμα, γι’ αυτό δεν μπορείς να τον κολλήσεις αν έρθεις απλώς σε σωματική επαφή με αυτόν που έχει τον ίο. Δεν μπορείς να τον κολλήσεις μένοντας στο ίδιο δωμάτιο με έναν αρρωστο, ουτε αν κάποιος που έχει προσβληθεί βήξει ή φτερνιστεί κοντά σου. Δεν πρόκειται να τον κολλήσεων αν αγγίζεις ή χρησιμοποιείς αντικείμενα κοινής χρήσεως, ούτε και κινδυνεύεις από τις λεκάνες της τουαλέτας, τα κουνούπια ή τους ψύλλους.

ΜΠΟΡΕΙΣ να κολλήσεις τον ίο αν έχεις επαφή χωρίς προστασία π.χ. σεξ χωρίς προφυλακτικό. Μπορείς επίσης να κολλήσεις τον ίο αν χρησιμοποιήσεις την ιδία σύριγγα ή βελόνα με έναν άρρωστο. Είναι πιθανόν να τον κολλήσεις από βρόμικες βελόνες ή εργαλεία για τατουάζ ή τρύπημα αφτιών.

Μια έγκυος που έχει προσβληθεί από τον ίο μπορεί μα τον μεταδώσει στο παιδί της είτε πριν, είτε μετά τη γεννά. Μπορεί επίσης να μολύνει το μωρό με το μητρικό της γάλα.

Το AIDS είναι μεγάλο πρόβλημα που αφορά όλο τον κόσμο. Μέσα στο 2000, σκότωσε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα θύματα του αυξάνονται δραματικά.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση : 19-Φεβ-2017